Browar rzemieślniczy – jak warzyć piwo

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – kostka brukowa
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy jaki wybrać
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i lubianych z napojów alkoholowych. Jest kojarzone z miło spędzonymi chwilami, specyficznym smakiem oraz całkiem przystępną dla nas ceną. Współcześnie na rynku znajdziemy tysiące odmiennych jego rodzai, przez co czasami ciężko jest się zdecydować, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc dobrać najlepszą opcję warto wiedzieć coś o piwie, jego sposobie warzenia, rodzajach, cenie, jakości oraz istotności miejsca produkcji. Najbardziej znane są oczywiśćie browary koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; najczęściej są to napoje o niskiej klasie oraz wartości, jako że produkcja oraz transport są o wiele tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, solidniej warzonym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to wersja piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są miłośnicy sztuki piwnej, dla których jakość i staranność wykonania jest najważniejsza. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone na własną rękę, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wyłącznie, aby skłonić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego niezbędny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia trwa dość długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości piwa, lub otworzyć swój minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo trudny i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru dogodnej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Współcześnie branża minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mieli okazje obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie trunku na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak klasa, skład, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy ma większą zawartość alkoholu i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się przyporządkować do jednego typu, jako że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych surowców. Na charakter piwa duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

Maszyny do piwa